Hogyan vásárolj táblagépet?
2020. szeptember 22. írta: Leo Angol tanár Budapest

Hogyan vásárolj táblagépet?

Nagyon sok olcsó modell árasztotta el a hazai piacot, potom 20 ezerért már vehetsz is magadnak – ha nem félsz, hogy végül ráfizetsz – egy nem csak ránézésre annak tűnő táblagépet. Hogy jól válassz, meg kell ismerned a fontos funkciókat és azokat, amelyek egy olcsó tabletből általában kimarad(hat)nak.

Gyanús, ha túl olcsó

 

A nagy táblagép arénában 20 ezertől 220 ezerig ível a versengők ára, de mielőtt az olcsó válna vonzóvá, gondold meg: ha egy olcsó tablet túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem is az. Egy gyenge képernyőre, és még gyengébb akkumulátorra nem érdemes pénz pocsékolni. Persze, mindig akad kivétel…

 

Amiről ne mondj le…

 

Először is, vedd számításba az akkumulátor élettartamát. Az olcsó tabletek többnyire fukarkodnak a szuflával, ám lehet az alacsonyabb árkategóriákban is olyan modelleket találni, amelyek a meggyőző kilenc órás időtartamot is bírják filmnézés közben. Nézd meg az olcsó tableteket tesztelő írásokat, hogy megtudd, meddig bírják szuflával.

 

Figyelj a képernyő felbontására is, igaz, több alacsony árú modell büszkélkedhet nagyfelbontású, 1280x800 pixeles képernyővel. Általánosságban az 1024x600 pixeles és az afölötti tartomány már megnyugtatóan szép látványt produkál.

 

A memória mérete különösen akkor fontos, ha sok nagy fájlt, például játékalkalmazásokat és filmeket szeretnél tárolni a tableten – az olcsóbb modellek többnyire 8GB-nál kisebb memóriával kerülnek forgalomba. De ha van felhő tárhelyed vagy a gépedben kiegészítő memóriakártya-nyílás, akkor ez kisebb probléma.

 

Ha nincs, az se baj…

 

Az extra nagy tárhely, vagyis a nagyobb, 32 vagy 64GB memóriakapacitás a prémium kategória jellemzője. Így spórolhatsz, ha csak egy 16GB-os modellt választasz, igaz, azt nem tudod annyira telepakolni videóval és grafikával telített játékokkal.

 

A 3G internetkapcsolat is extra költséget jelent, a folyamatos adatátvitel luxusa megmutatkozik a tablet magasabb árában is. A csak Wi-Fi-s tablet tökéletes a házon belüli használatra, de akkor is, ha jársz-kelsz, mert elég sok hotspotot találni már világszerte.

 

A nagy képernyőméret is növeli a modellek árát. Mindeközben a megannyi felmérésből az derül ki, hogy a 7-9 hüvelykesek a legnépszerűbbek, ugyanis a mindennapi gyakorlatban elegendő ekkora kijelző, főleg, ha ezáltal a gép ára is olcsóbb. Ez a méret általában megfelel az olvasáshoz, internetezéshez, emailezéshez, de persze egy 10 hüvelykes tablettel könnyebb dolgozni és filmet nézni.

 

Az LG, az Amazon és a Google is kínál olyan olcsó tableteket, amelyek jól működnek. Néhány példa: Amazon Kindle Fire HD 16GB, Google Nexus 7, LG G Pad 8.3.

 

Tenyerek és hüvelykek


A tabletek különböző méretekben kerülnek forgalomba. Míg a kisebbek rendszerint ideálisabbak jövet-menet, a nagy képernyősek hasznosabbak a munkához és videózáshoz. A legtöbb tablet a 7-10 hüvelykes kategóriába tartozik. Minél nagyobb, annál jobb, gondolhatnád elsőre, ám mielőtt a méretéről döntenél, mindenképpen vedd számításba, hogyan szeretnéd használni a táblagépet. Sokat cipeled majd magaddal? Gyakran tartod a tenyeredben? Fontos a nagy képernyő, hogy kényelmesen gépelhess és filmet nézhess?

 

7 hüvelykes tabletet vásárolj, ha…

 

Nincs sok pénzed rá. Ha egy olcsó tabletet keresel, ami megfelel a web böngészéséhez, e-könyvek olvasásához, akkor egy kisebb tablet az ideális számodra, a 7 hüvelykesekhez ugyanis alacsonyabb ár is társul.

 

Hordozható készüléket keresel. Persze, a 10 hüvelykesek is teljesen jól hordozhatók, de nem férnek be kisebb táskákba vagy kabátzsebbe, míg a 7 hüvelykesek simán. Könnyű, légies gépet szeretnél. A 10 hüvelykes tabletek nehezebbek, ezért megfájdulhat a csuklód, ha tíz percnél tovább tartod a kezedben olvasás közben.

 

10 hüvelykes tabletet vásárolj, ha…

 

Sok filmet szeretnél nézni. Bár a 7 hüvelykesek is alkalmasak rá, de korrektebb az élmény egy nagyobb képernyőn.

 

Sokat gépelsz. Ha rendre dokumentumokkal, e-mailekkel bíbelődsz, akkor egy nagyobb képernyő ezt jócskán megkönnyíti a képernyőn található nagyobb billentyűknek köszönhetően.

 

Több memóriára van szükséged. A nagyobb tabletek nagyobb memóriakapacitást is kínálnak, akár 32 vagy 64 GB-nyi tárhelyet is. Ez pedig nagyon hasznos, ha filmeket, játékokat, zenét szeretnél tárolni a táblagépen.

 

A 7 hüvelykes kategóriában ajánlható az iPad Mini, a Google Nexus 7, a Samsung Galaxy Tab 7 2.0, az Amazon Kindle Fire HD. A nagyobb tabletek között a legnépszerűbbek az Apple iPadek, de a Samsung Galaxy tab 2 10.1 is igen sokoldalú, ráadásul olcsóbb, mint a konkurense.

 

Wi-Fi vagy 3G?

 

Kulcsfontosságú kérdés egy táblagép vásárlásakor, hogy milyen internetkapcsolatra lesz szükséged. Wi-Fi internetkapcsolatra minden tablet képes, így otthon és a nyilvános hotspotokon könnyedén csatlakozni tudsz a világhálóra. De a gyártók 3G, illetve 4G verzióval is árulják a gépeket, amelyek lehetővé teszik, hogy bárhol és gyorsan használhasd az internetet. Persze ennek ára van.

 

Mikor elegendő a Wi-Fi?

 

A legtöbb felhasználó számára a csak Wi-Fi-s tabletek ideálisak. Mert ha egy darabig internetkapcsolat nélkül használod is, előre letölthetsz olyan tartalmat, például e-könyveket, filmeket, videókat, amelyekkel foglalatoskodhatsz útközben, és sok alkalmazás is jól működik internetkapcsolat nélkül is. Ezért, ha leginkább otthon vagy a munkában szeretnéd használni a táblagéped, egy csak Wi-Fi-s modell jó szolgálatot tehet. Ám, ha jövet-menet is mindig képben szeretnél lenni, például email-ügyekben, akkor a 3G vagy a 4G verzió a legmegfelelőbb számodra.

 

Mit tud a 3G és a 4G?


A 3G és a 4G folyamatos, gyors és stabil internetkapcsolatot kínál az olyan hordozható készülékek számára, mint a tabletek és okostelefonok. A 3G elsősorban a kommunikáció gyorsaságára, míg a negyedik generációs technológia már az adatforgalom sebességére és akadozásmentes könnyedségére koncentrál.

 

A hazai szolgáltatók számára egyelőre a 3G-re való átállás jelenti a nagyobb kihívást, a minél nagyobb lefedettség tökéletes biztosítása. A 4G itthon mintegy száz településen és körzetében érhető el. A 4G-s eszközök hazai penetrációja még alacsony, alig 5 százalék, de a kontinensen sokkal jobb a helyzet. Miközben Dél-Koreában már 45 százalék, az USA-ban pedig valamivel több, mint 20 százalék. Várakozások szerint csak 2017-re érheti el a 18 százalékot az európai 4G elterjedtsége. 

 

Megéri?

 

A 3G, de még inkább a 4G tablet azt jelenti, hogy bármikor úgy böngészhetsz  a neten útközben is, mint otthon egy nagysebességű internetes kapcsolattal, mert nem vagy Wi-Fi hotspothoz kötve. Ez akkor fontos szempont, ha szükséged van arra, hogy mindig online és világháló képes legyél, ám tegyük hozzá, a legtöbb felhasználó számára a Wi-Fi bőven elég, pláne, hogy költséghatékonyabb megoldás. Hiszen a mobil hozzáférést is meg kell fizetned.

A bejegyzés trackback címe:

https://tabletakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr216210278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

chiptuning budapest verblender, riemchen vízszerelő menedzserszűrés és lakberendezés üzemorvos fogorvos Székesfehérvár üzemorvosi vizsgálat