MILYEN FELBONTÁSÚ TÁBLAGÉPET VEGYEK?
2020. október 19. írta: Leo Angol tanár Budapest

MILYEN FELBONTÁSÚ TÁBLAGÉPET VEGYEK?

Amikor táblagép vásárlására kerül a sor, akkor sokan abba a hibába esnek, hogy leragadnak a kijelző méreténél, vagy a processzormagok számánál és néhány fontos tulajdonságot pedig figyelmen kívül hagynak. Ilyen lehet például a kijelző felbontása, azaz, hogy mennyi képponton is jelenik meg a kép. Ez az a tulajdonság, ami meghatározza, hogy mennyire éles képe kapunk. Ha kicsi a felbontás, akkor jó eséllyel pixelessé válik a kép, viszont a túl nagy felbontás se mindig jó, mivel ehhez erősebb hardver is szükséges, és ha ez nincs meg akkor nem lesz elég gördülékeny a rendszer.

A megfelelő felbontás eldöntésénél először azt kell figyelembe venni, hogy mekkora is a táblagép kijelzője. Kezdjük például a 7 colos tabletekkel. Ezeknél régebben még a 800×480 képpont volt a leggyakoribb felbontás, de ez ma már nagyon kevés, mivel még a kevésbé éles szemű emberek is észreveszik, hogy ez bizony nagyon pixeles képet ad. Ha pedig azt nézzük, hogy már nagyon sok okostelefonban is is full HD-s kijelző van, akkor ez még inkább kevésnek érződik a WVGA felbontás 800×480 képpontja. Ha egy szinttel feljebb lépünk a 7 colos táblagépeknél, akkor az 1024×600-as felbontáshoz jutunk. Ez már sokkal szebb képet ad, és azt mondhatjuk, hogy ez a kötelező minimum ennél a kijelzőméretnél. Ha persze ennél is többre vágyunk, akkor ott vannak a HD és a full HD felbontások. 7 colos a sima HD, azaz az 1280×800, vagy 1280×720 is már nagyon szép és éles képet ad, és ez teljesen ideálisnak mondható, mivel ezt még egy közeped hardver simán ki tudja szolgálni. A full HD-s kijelzők, azaz az 1920×1200, vagy 1920×1080 pixelesek már a csúcskategóriát képviselik, és ezeknél már el kell azon gondolkodnunk, hogy szükség van-e erre, és, hogy egyáltalán van-e olyan jó szemünk, hogy meglássuk a különbséget. Persze ha drágább, komoly hardverrel rendelkező full HD-s táblagépet veszünk, akkor biztosan meg leszünk elégedve, mivel tűéles képet kapunk, és így akár az ilyen nagy felbontású videókat is teljes minőségben élvezhetjük.

Ha kicsit feljebb lépünk a 8 colos mérethez, akkor ugye már általában 4:3-as képarányokkal találkozunk, és itt a legelterjedtebb felbontás az 1024×768 képpont. Ez már viszonylag szép képet ad, ezért semmiképp se adjuk alább. Ugyanígy 4:3-as képaránnyal rendelkezik a legtöbb 9.7 colos tablet is. Ezeknél viszont az 1024×768 csak a belépőszintnek számít, mivel ennél a kijelzőméretnél már szerencsésebb nagyobb felbontást választani. Kezd terjedni például a Retina kijelző, ami hatalmas 2048 x 1536-as felbontással rendelkezik. Ez rendkívül éles képet ad, de ez olyan mértékű, hogy szinte már fölöslegesen nagynak is mondható, így a legtöbb esetben egy köztes megoldás a jó. Persze ha erős hardverrel rendelkezik a táblagép akkor nyugodtan letehetjük a voksunkat a Retina kijelző mellett is, de arra számítsunk, hogy ezek a tabletek nem olcsóak.

A 10.1 colos táblagépeknél megint visszatérünk a szélesvásznú képarányhoz, és itt a 800×480 as kijelzőt meg sem érdemes említeni, mivel a 1024×600 is igencsak belépő szint. Így ha ekkora tabletre vágyunk, akkor érdemes elgondolkozni egy HD, vagy full HD kiejelzőn is.

Mit hoz a jövő?

A fejlődés sohasem áll meg, így elmondhatjuk, hogy egyre nőnek a kijelzőfelbontások is. Néhány éve még a full HD-s televíziók számítottak a csúcsnak, most pedig már egy okostelefon is rendelkezik ilyen felbontással. Persze már kezdünk túllépni a full HD-n is, mivel már terjedőben van a 4K felbontás, ami ennek a négyszerese. Ez hihetetlenül sok 3840×2160 képpontot jelent. Már vannak 4K TV-k, amik még elég drágák, de 1-2 éven belül nagyon elterjedtek lesznek. A mobilokban is már megjelent a 4K, na persze nem a kijelzőjük ilyen, hanem a videórögzítési képességük. Már nem is egy mobil van ami 4K-ban tud felvenni videót! A 4K TV árakról a linkelt oldalon tájékozódhatsz, ha érdekel a téma, de egy millió forint alatt még ne számíts ilyen eszközre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tabletakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr6416245736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

chiptuning budapest verblender, riemchen vízszerelő menedzserszűrés és lakberendezés üzemorvos fogorvos Székesfehérvár üzemorvosi vizsgálat